Algemeen -

Zomerkamp voor jongeren op de vlucht

Vluchtelingenwerk Vlaanderen organiseert samen met Tumult vzw en Cera een zomerkamp voor jongeren op de vlucht van woensdag 4 t.e.m. zondag 8 augustus in Durbuy. Dit zomerkamp kadert binnen ons project Ananas, een project voor en door jongeren op de vlucht. Met dit project proberen we onze jongeren op de vlucht zelf aan het woord te laten, in plaats van enkel onderwerp van discussie te zijn. Voor veertig enthousiaste en leergierige jonge vluchtelingen zal dit kamp een van de weinige (of zelfs de enige) vakanties zijn die zij doen tijdens de hele zomer.

Neem nu Julia Iskhak bijvoorbeeld. Zij kwam 3 jaar geleden van Oekraïne naar België en woont samen met haar ouders, 2 zussen en 2 broers. “Bij project Ananas is het heel belangrijk dat ze altijd proberen jongeren actief te houden en ons nieuwe dingen laten ontdekken”, vertelt Julia. “Voor het zomerkamp kijk ik het meeste uit naar nieuwe plaatsen ontdekken en nieuwe mensen leren kennen. Er staan heel wat nuttige en leuke activiteiten op de planning. Verder wil ik wat chillen en zo eventjes ontsnappen van de dagelijkse routine.”

"Met het zomerkamp willen we onze Ananassers zoals Julia ondersteunen bij de ontwikkeling van hun talenten en die in de verf zetten naar het grote publiek toe", zegt Projectcoördinator Helene Asselman. "Vlaanderen mag zien wat voor groot potentieel zij hebben, en wat een goesting, doorzettingsvermogen en veerkracht deze jongeren drijft!"

Aan de hand van activiteiten van het zomerkamp en concrete verhalen, laten we jonge vluchtelingen, begeleiders en vrijwilligers aan het woord.

Volg de jongeren op hun kamp

Wil jij de activiteiten van het zomerkamp op de voet volgen en hun boodschap mee verspreiden? Volg dan de sociale media-kanalen van de Ananas-jongeren:

Project Ananas

“Jongeren met een vluchtverhaal ondervinden in hun nieuwe thuisland soms moeilijkheden met de nieuwe taal en cultuur. Ze krijgen te maken met vooroordelen, discriminatie, pestgedrag en uitsluiting op basis van uiterlijke kenmerken en voelen zich soms niet welkom. Ze voelen zich vaak ‘de andere’ en veel van hen lijden onder psychosociale druk”, zegt Charlotte Vandycke, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

De organisatie startte daarom het jongerenproject ‘Ananas’ op. De naam is geïnspireerd op het Arabisch ‘ik ben mensen’: (ana = ik ben; nas = mensen). “We zijn allemaal mensen. Het project maakt de switch van jongeren als stof van discussie naar jongeren als deel van het gesprek”, zegt Vandycke. Jongeren met een vluchtverhaal worden in woord en beeld versterkt en nemen zelf het initiatief.

Klik hier voor meer informatie over project Ananas