Nieuws

Een kind sluit je niet op. Punt

Ter gelegenheid van de kinderrechtendag lanceren de organisaties achter de campagne 'Een kind sluit je niet op. Punt.' vandaag een grote posteractie. Tienduizenden affiches worden uitgedeeld in scholen, speelgoedwinkels, metrostations en winkelcentra.

Het doel van de actie: mensen te informeren en te sensibiliseren over detentie van kinderen, en hen vragen om de petitie van de campagne te tekenen. Deze petitie roept de regering nogmaals op een einde te maken aan detentie van kinderen, en een verbod hierop in te voeren in de wet.

Detentie van kinderen voor migratieredenen druist altijd in tegen het hoger belang van het kind, en altijd hun rechten schendt. De VN-Special Rapporteur voor foltering stelt dat detentie onherstelbare schade aanricht en vergeleken kan worden met foltering of een andere vorm van wrede, onmenselijke en vernederende behandeling.

'Detentie van kinderen voor migratieredenen mag nooit een optie zijn. Er bestaan alternatieven, in België en in het buitenland. Deze houden beter rekening met kinderrechten, kosten minder en zijn bovendien doeltreffender. Wat we nog missen is een echt engagement van de regering om in te zetten op de alternatieven'.

De petitie, die op korte tijd al duizenden handtekeningen heeft kunnen verzamelen, staat op de website van de campagne “Een kind sluit je niet op. Punt.”:www.eenkindsluitjenietop.be.

Zelfdoding in gesloten instelling Vottem

In de nacht van maandag op dinsdag is een man uit Eritrea door zelfdoding om het leven gekomen in het  gesloten centrum in Vottem. De man zat al ongeveer vier maanden opgesloten in het Centrum en volgens getuigen was hij depressief. 

Wij hopen dat er snel een grondig onderzoek zal komen naar deze treurige gebeurtenis. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie en nabestaanden. Lees er meer over in het persbericht van enkele Franstalige organisaties, waaronder onze zusterorganisatie CIRE.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

 

Brief aan de eerste minister over maatregelen migranten in transit

Op vrijdag 21 september 2018 buigt de federale ministerraad zich over maatregelen die oplossingen zouden moeten aanreiken voor de situatie van migranten in transit. De organisaties Vluchtelingenwerk Vlaanderen, CIRÉ, Dokters van de Wereld, het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen en Artsen Zonder Grenzen sturen aan op een andere, verantwoordelijke aanpak rond de groep migranten in transit door ons land. Op basis van onze expertise en terreinervaring richtten wij in een brief enkele voorstellen tot de eerste minister, de staatssecretaris voor Asiel en Migratie en andere betrokken ministers. We vragen dat niet enkel de belangen van de staat maar ook de rechten van de migranten worden gerespecteerd. Bekijk hier onze brief.