Nieuws

Mensen op de vlucht leven op straat

Wist je dat mensen op de vlucht bij ons op straat moeten leven? Erkende vluchtelingen moeten binnen de twee maanden de asielopvang verlaten. Dat is zeer krap. Sommigen vinden niet op tijd een huis.
Ook krijgen mensen, na een tweede asielaanvraag, geen opvang meer, en heeft ons land geen oplossing voor de zogenoemde migranten in transit. Sommigen onder hen willen verder naar het VK, anderen durven hier geen asiel aan te vragen om verschillende redenen. Ze komen dus op straat terecht.

Jij kan dat veranderen.

Kies op 26 mei met ons voor een echt asielbeleid dat mensen voorop zet.

Lees hier onze voorstellen

Bouw nieuw gesloten centrum voor gezinnen met kinderen is begonnen

Over enkele maanden zullen er in België kinderen worden opgesloten in een gesloten centrum. De bouw van een nieuw gesloten centrum voor gezinnen met kinderen, de zogenaamde 'gesloten family units', in de buurt van Brussels Airport is begonnen. Ondanks luid protest nu al meer dan honderd organisaties in België zet de regering haar plannen voort.

België is begonnen met de bouw van een nieuw detentiecentrum, speciaal voor gezinnen met kinderen. Enkele maanden geleden trokken wij samen met het Platform Kinderen op de vlucht, UNICEF België, CIRÉ, Caritas International en JRS Belgium al aan de alarmbel. Wij lanceerden de campagne ‘Een kind sluit je niet op. Punt.’. Ondertussen hebben al meer dan honderd organisaties in België, waaronder onderwijskoepels, jeugdorganisaties en mensenrechtenverdedigers, zich ook uitgesproken tegen de bouw van het gesloten centrum, en tegen detentie van kinderen in het algemeen.

Lees hier ons gezamenlijk persbericht dat we deze ochtend verstuurden.

 

 

'Willen we een Belgisch Calais vermijden, dan moeten we nu ingrijpen'

Honderden migranten in de zomer van 2015 in en rond het Maxilimilaanpark - Foto: Charlotte Vandycke

Minstens 300 transitmigranten leven vandaag op straat rond het Noordstation en in het Maximiliaanpark. 'Willen we een Belgisch Calais vermijden, dan moeten we nu ingrijpen', zo luidt het bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Ciré en Dokters van de Wereld. Daarom lanceren de organisaties het voorstel om een Onthaal- en Oriëntatiecentrum voor Transitmigranten te openen: 'Een win-winsituatie voor de buurtbewoners, de betrokken overheden en de transitmigranten zelf'.

Meer info?

Het persbericht dat we deze ochtend verstuurden kan je hier lezen.

Een artikel verschenen in De Standaard kan je hier lezen.