Nieuws

Brief aan de nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie

Gisteren stuurden wij samen met Plateforme citoyenne de soutien aux réfugiés BruxellesCIRÉ-asblMédecins Sans Frontières (Belgique)CNCD-11.11.11 en Médecins Du Monde Belgique een brief naar de nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block om haar te verwelkomen en te vragen de limiet op asielaanvragen op te heffen.

Hieronder kan je onze volledige brief lezen. 

 

 

 

Doe mee met de 11.11.11 campagne!

Samen met 11.11.11 strijdt Vluchtelingenwerk Vlaanderen tegen onrecht en voor duurzame verandering. Wereldwijd ontvluchten miljoenen mensen oorlog, vervolging, armoede, klimaatverandering ... Oorzaken waar ook 11.11.11 elke dag aan werkt.

 De laatste tijd wordt migratie vooral gezien als een probleem. Te midden van dat harde discours brengt 11.11.11 met deze campagne een warme boodschap voor een menselijk migratiebeleid. Want we zijn #AllemaalMensen onderweg naar beter.

Hang de affiche aan je raam, deel ze uit, zamel geld in... Kortom toon dat we met velen achter een rechtvaardig migratiebeleid staan.

Wat zegt UNHCR over de behandeling van asielaanvragen van Afghanen?

Op 30 augustus 2018 publiceerde UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, nieuwe richtlijnen over de behandeling van asielaanvragen van mensen afkomstig uit Afghanistan. Belangrijke en nuttige informatie want Afghanistan zit in de top 3 van herkomstlanden van asielzoekers in België en wordt door de Global Peace Index nog steeds gezien als tweede gevaarlijkste land in de wereld.

Het nieuwe rapport vervangt de vorige richtlijnen van 19 april 2016 en geeft antwoord op de vraag hoe asielaanvragen van Afghaanse asielzoekers best beoordeeld kunnen worden.

De meest opmerkelijke nieuwigheid in de nieuwe richtlijnen is de uitdrukkelijke uitsluiting van Kabul als intern vluchtalternatief. Hoofdreden hiervoor is dat de Verenigde Naties de provincie Kabul aanduidt als de plaats met het grootste aantal burgerslachtoffers, voornamelijk door de willekeurige aanvallen in de stad Kabul. Burgers die deelnemen aan het openbaar leven lopen dus dagelijks gevaar. Ook de socio-economische situatie van de stad is onhoudbaar geworden door de exponentiële bevolkingsgroei van de laatste jaren. Het grootste deel van de inwoners van de stad leeft in informele huizen of in sloppenwijken, en meer dan de helft van de huishoudens heeft te kampen met zware voedselonzekerheid. Hierdoor besluit UNHCR dat Kabul geen intern vluchtalternatief biedt.  Dit kan zowel voor nieuwe verzoeken als voor volgende verzoeken een nieuw doorslaggevend element zijn.   

De volledige guidelines: UN High Commissioner for Refugees (UNHCR), UNHCR Eligibility Guidelines for Assessing the International Protection Needs of Asylum-Seekers from Afghanistan, 30 August 2018.