Nieuws

Save the date: Stap opnieuw mee met onze Refugee Walk op zondag 27 september!

Op zondag 27 september 2020 is het zover, dan gaat onze vijfde Refugee Walk van start! Met een sponsortocht van 40 km in de groene omgeving van Leuven en omstreken dagen Vluchtelingenwerk Vlaanderen en de stad Leuven je opnieuw uit geld in te zamelen voor mensen op de vlucht.

We maken er weer een onvergetelijke warme ervaring van. De komende maanden zoeken we stappers en vrijwilligers. We rekenen op jou om je familie, vrienden of kennissen te motiveren om mee te doen. Spread the word! 

Inschrijven is mogelijk vanaf 2 april via www.refugeewalk.be. In afwachting kun je de Refugee Walk volgen op Facebook en Instagram.

Heb je vragen of suggesties? Aarzel niet om een mailtje te sturen naar refugeewalk@vluchtelingenwerk.be of te bellen naar 02 225 44 00.

Nieuwe Europees migratiepact: Een kans gegrepen of verspild?

Binnen de Europese Commissie zijn er plannen voor een nieuw Europees pact voor asiel en migratie. Ook Renew Europe, een fractie in het Europees Parlement, zet hierop in.

Een nieuw Europees migratiepact is een kans om asielopvang in Europa te verbeteren, om veilige en legale toegang mogelijk te maken en om EU-steun voor inclusie te mobiliseren. Maar er zitten een aantal bedreigingen in de huidige voorstellen. Er is een reëel risico dat ze aan veralgemeende hotspotprocedures werken met quasi-systematische detentie.

Samen met ECRE, de koepel van Europese vluchtelingenorganisaties, en vele andere Europese organisaties eisen wij voor de EU en haar lidstaten een rationeel en op rechten gebaseerd asiel- en migratiebeleid te ontwikkelen. Lees onze gemeenschappelijke tekst (in het Engels) hieronder.

Aantal kernpunten

  • Verzet tegen invoeren van algemene grensprocedure (die systematische detentie kan inhouden)
  • Er moet dringend gesleuteld worden aan de Dublin-III verordening (cfr. Eerdere comm 1ste land van asiel leidt tot perverse situaties)
  • Verder ligt de sleutel eerder in het beter naleven van de bestaande richtlijnen, dan in het aannemen van nieuwe wetgeving
  • Inzet op veilige toegang tot Europa (en asielsysteem in het bijzonder)
  • Inzet op inclusie
  • Dialoog met middenveld
  • Europese Unie is gebouwd op mensenrechten, tijd dat we die terug hoog in het vaandel dragen

Een nieuw leven, een nieuwe liefde

Adam, Nour en Muhammad vluchtten uit Syrië. Ze moesten alles achterlaten en kwamen naar België. Naast veiligheid vonden ze hier ook de liefde. Adam bij de Belgische Anna. Nour en Muhammad bij elkaar.

Iedereen moet de kans krijgen om een nieuw leven op te bouwen. Om liefde te vinden. Helemaal opnieuw beginnen is moeilijk. Vluchtelingenwerk Vlaanderen zet zich daarom elke dag in voor mensen op de vlucht.

We zorgen voor een warm welkom, helpen vluchtelingen bij de asielprocedure en het opbouwen van een nieuw bestaan.

Geef jij op Valentijn mensen op de vlucht ook een kans op liefde?

IK DOE EEN GIFT »

Anna & Adam

Ontdek het verhaal van Anna & Adam

 

Nour & Muhammad

 Ontdek het verhaal van Nour & Muhammad