Nieuws

Verslag: conferentie ‘Voorbij Terugkeer’

Fotograaf Erik Duinslaeger

Gisteren, maandag 9 december 2019, vond de conferentie ‘Voorbij Terugkeer’ plaats in het Federaal Parlement. We brachten experten, politiek, administraties, en het brede middenveld samen om op zoek te gaan naar duurzame oplossingen voor mensen in onwettig of precair verblijf.

Wat volgde was een boeiende uitwisseling, met heel concrete ideeën voor een beleid dat wérkt. Na de feestdagen maken we daarom een bundeling van deze recepten, die al te lang onder de radar van de commissie Bossuyt zijn gebleven.

We roepen de volgende regering op hiermee aan de slag te gaan want de urgentie is groot. Op het terrein zien onze bezoekers meer en meer echt kwetsbare mensen (waaronder asielzoekers) die in gesloten centra worden opgesloten.

Als voorsmaakje enkele opvallende quotes van de dag:

  • Carolina Grafé (Myria): 'Laatste drie jaar nemen administratieve arrestaties en detentie toe terwijl terugkeercijfers erop achteruit gaan. Dat roept vragen op over effectiviteit van dit terugkeerbeleid.'

 

  • Jan Braat (Gemeente Utrecht): 'Dakloosheid in Brussel doet me denken aan 2005 situatie in Utrecht. Daarom Bed, Bad, Brood+ Begeleiding gelanceerd. Begeleiding is daarin centraal. Resultaat is succes: 60% bleek op basis van wet recht te hebben op verblijf. 20% keerde terug naar zijn/haar land van origine. 13% kon doorstromen naar asielopvang en slechts 7% verdwijnt.'

 

Bekijk hier ons fotoverslag op Flickr

Fotograaf Erik Duinslaeger

Vluchtelingenwerk breidt hulp aan mensen op de vlucht uit

Vandaag is het exact 1 jaar geleden dat Vluchtelingenwerk begon met haar Startpunt-werking aan het Klein Kasteeltje. Daar informeren we ​'s ochtends mensen in de rij die asiel aanvragen over de asielprocedure, wat hen te wachten staat en zijn we een luisterend oor voor deze kwetsbare mensen. ​Op namiddagen (nvdr: niet alle namiddagen) staan we aan de deur waar mensen buiten komen die geen opvang krijgen. We maken hen kort wegwijs waar ze terecht kunnen. 

Vorig jaar verhuisden de asielinstanties. Daardoor konden wij asielzoekers op de eerste dag van hun aankomst niet meer onthalen tijdens de middag in onze Startpunt-locatie dat zich dichtbij het oude adres van de asielinstanties bevond. 

Vluchtelingenwerk besloot haar werking om te gooien en ’s morgens mensen te onthalen in de rij aan het Klein Kasteeltje waar mensen op de vlucht sinds de verhuis asiel konden aanvragen. Vervolgens voegden we daar namiddagen aan toe voor wie uit het opvangnetwerk valt en deden we verder met monitoring en informatie in het Maximiliaanpark. Maar dat was niet ideaal. Mensen zijn niet ontvankelijk voor informatie als ze op zoek zijn naar een plaats voor de nacht...

Vanaf morgen breien we daar een vervolg aan: mensen op de vlucht die buiten het opvangnetwerk vallen, zoals mensen uit het Maximiliaanpark, asielzoekers vanaf een tweede asielaanvraag ... , ​kunnen we elke woensdag verwelkomen in onze Startpuntlocatie. We willen mensen een warme plek geven om uit te rusten, op te warmen, een theetje te drinken … We geven er ook basisinformatie over asiel. Om deze uitbreiding mogelijk te maken kunnen we jouw hulp goed gebruiken. Wil je ons steunen met een gift? 

Ja, ik steun!

Dit wordt mee mogelijk gemaakt met de steun van het stadsbestuur van Brussel in het kader van het stadsvernieuwingscontract Citroën Vergote met ons project “Tea Talk & Walk”.

Bestel cadeaubon bij Goodgift en steun zo Vluchtelingenwerk!

Op zoek naar een mooi alternatief voor een ander kerstcadeau? Goodgift is gestart met hun ‘Dare to give more’ kerstcampagne. Vluchtelingenwerk is dit jaar geregistreerd bij Goodgift. Je kan bij Goodgift ‘geschenkbonnen’ aankopen die je cadeau geeft. De ontvanger kan dan uit de lijst geregistreerde doelen kiezen aan wie hij het geld wil schenken. Bezoekers kunnen voor een kerstcadeau ook hier doneren aan Vluchtelingenwerk.

Wat is een goodgift?

Goodgift is een online platform dat een alternatief aanbiedt voor een cadeaubon, de cadeaubon voor élk goed doel. Je bestelt een Goodgift en schenkt deze aan jouw favoriete ontvanger. Hij kiest daarna zelf naar welk goed doel de donatie gaat – een organisatie die hij belangrijk vindt. 

Oprichting & overname

In 2012 werd Goodgift opgericht door drie vrienden, Vincent, Toon en Paul, met het doel om giften aan goede doelen te stimuleren en nutteloze cadeaus te minimaliseren. Recent namen Leen en Nathan het platform over en gaven de website een nieuwe look. 

Goodgift is een non-profit organisatie en werkt uitsluitend met vrijwilligers. Alle donaties worden volledig aan de goede doelen gestort en Goodgift rekent hiervoor geen extra kosten aan

Hoe een Goodgift bestellen?

Als gever kan je, gratis, een Goodgift bestellen. Hierbij ontvang je een PDF die je zelf afdrukt en afgeeft. 

Wil je mensen op de vlucht steunen?

Bestel je goodgift dan hier