Jobcoaches gematcht!

door Dimitri

Werk is een belangrijke sleutel voor de maatschappelijke inclusie van vluchtelingen. Werk bezorgt een vluchteling niet alleen een inkomen, maar ook een identiteit en mogelijkheden voor verdere ontplooiing. Afgelopen woensdag vond een evenement plaats van het initiatief Refu Interim, dat hier op inspeelt. Vier jobcoaches van Vluchtelingenwerk Vlaanderen waren aanwezig.

Refu Interim koppelt nieuwkomers (asielzoekers, vluchtelingen en andere groepen met een recente migratie-ervaring) aan sociale en culturele  organisaties voor vrijwilligerswerk. Ze zijn geen echt interimkantoor maar investeren vooral tijd en middelen in een persoonlijk contact. Hun doel is om de sociale en professionele zelfredzaamheid van nieuwkomers te stimuleren. Vrijwilligerswerk zal de afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen en sociale integratie bevorderen. Refu Interim gelooft dat werk, al dan niet vrijwillig, nieuwkomers een identiteit geeft die losstaat van het ‘vluchteling zijn’.

In het DOK  in Gent vond op vier april de lente kick-off en de voorstelling van het programma van Refu Interim voor deze lente en zomer plaats. Partnerorganisaties die een beroep doen op vrijwilligers konden zich voorstellen en zo’n honderd personen hebben zich als nieuwe vrijwilliger aangemeld. Daarnaast konden deelnemers verschillende vormingen bijwonen.  

Eén van de vormingen was een sollicitatietraining, waar een twintigtal mensen bijleerden over hoe solliciteren in zijn werk gaat en daar concrete tips voor kregen. Aansluitend vond een kennismaking plaats met vier van onze jobcoaches. Deze werden ieder gekoppeld aan één van de aanwezigen, om hen verder te begeleiden in de zoektocht naar werk.

In samenwerking met de VDAB  leidde Vluchtelingenwerk twintig jobcoaches op. Deze vrijwillige jobcoaches worden ingezet om een brug te slaan tussen werkzoekende vluchtelingen en werkgevers. Zij hanteren een outreaching benadering. De coaches verkennen verschillende kanalen om in contact te komen met mensen die de weg naar arbeidsbemiddeling zelf niet vinden. De opleiding is zo’n twee weken geleden voltooid en in de komende weken zullen de jobcoaches op zoek gaan naar hun match.

Meer info

Voor meer informatie over dit project of vragen over de jobcoach bij jou in de buurt, kan je contact opnemen met aarnout@vluchtelingenwerk.be, tel. 02/225 44 00 

Meer informatie over de werking van Refu Interim vind je op hun website