In het spoor van de Leeuw van Vlaanderen

door Dimitri
  • Vandaag fietst Johan Museeuw 24u op de rollen voor ons

Fietsen in het spoor van drievoudig Rondewinnaar Johan Museeuw tijdens de Warmste Week. De 'Leeuw van Vlaanderen' nam mij gisteren mee op een tocht langs de mooiste plekjes van de Vlaamse Ardennen. Onderweg dokkerden we over de mythische kasseikopjes van o.a. de Oude Kwaremont en de Paterberg. Vandaag zal Museeuw 24 uur fietsen op de rollen tijdens de Warmste Week voor Vluchtelingenwerk. 

Als fervent wielertoerist is fietsen in een mooie en uitdagende omgeving als de Vlaamse Ardennen samen met een kampioen als Johan Museeuw een jongensdroom die uitkomt. Ik kan zo pakweg honderd minder boeiende dagen op het werk voor de geest halen. Om 10u30 was het verzamelen geblazen aan het Centrum Ronde van Vlaanderen (CRVV) voor een toertocht van zestig kilometer met de koersfiets samen met Museeuw. Alles gebeurt in het kader van de Warmste Week. Het CRVV, liggend in het centrum van Oudenaarde, koos dit jaar Vluchtelingenwerk Vlaanderen uit als goede doel voor de Warmste Week. Met de Warmste Koers zijn er heel de week lang sportieve acties waar mensen aan kunnen deelnemen of die ze kunnen ondersteunen.

'Het centrum koos Vluchtelingenwerk Vlaanderen dit jaar als goed doel uit,' vertelt Museeuw. 'Ik stemde ermee in om peter te worden van de Warmste Koers toen ze het mij vroegen.Ze hadden natuurlijk al voor jullie gekozen voor ik peter was maar ik had er helemaal geen bezwaar tegen. Het vluchtelingenthema ligt vandaag gevoelig en lokt verschillende soorten reacties uit. Sommigen positief, anderen negatief. De reacties waren verdeeld, maar dat laat me persoonlijk koud.' 

Een van de verschillende acties van de Warmste Koers is de fietstocht waarvoor ik kwam opdagen in Oudenaarde. 'Ik stelde voor om de dag voor de 24-uren van De Leeuw een fietstocht te organiseren samen met mij in de Vlaamse Ardennen,' zegt Museeuw. 
Op dit eigenste moment is hij bezig aan zijn marathon fietstocht in het CRVV. Hij ging de uitdaging aan om maar liefst 24 uur lang het beste van zichzelf te geven op de rollen. 'Dit is gewoon een zotte ingeving voor een goede doel,' legt Museeuw uit.

'Ik probeer er zo weinig mogelijk aan te denken. We zien het morgen wel. Ik ga het wel verantwoordelijk doen. Mocht het echt niet meer lukken, zal ik afstappen. Ik moet niets meer bewijzen. Het is gewoon een enorme uitdaging om aan te gaan en kijken of ik het tot een goed einde kan brengen. Ik zal mijn best doen. Aan een gebrek aan training zal het zeker niet liggen. Ik fiets elk jaar nog een 20 000 kilometer. Met mijn Cycling Academy wil ik overheden, clubs en elke atleet optimaal begeleiden bij het uitwerken van een geïntegreerde sportaanpak en de wielersport promoten. Van januari tot en met april zit ik regelmatig in Spanje voor fietsgelegenheden. Ik ben dus genoodzaakt om nog veel op een fiets te zitten.'

Mocht hij het helemaal tot het einde uitzingen, is Museeuw tot morgenvroeg 10 uur bezig. Kom hem steunen in Oudenaarde. Ambiance is verzekerd met een DJ. Sporza-presentator Ruben Van Gucht zal hem vanavond om 22 uur vervoegen om de laatste twaalf uur mee te fietsen. 'Ik heb deze week bewust een beetje afgeremd om top te kunnen zijn voor vandaag en morgen,' verklaart Museeuw. 'Ik wilde mijn lichaam niet vermoeien voor de 24 uur vandaar heb ik vooral losgereden.' Je kan beiden heren nog altijd steunen op http://www.crvv.be/nl/430-steun-een-renner. Ik deed alvast mijn duit in het zakje door af te zien in het wiel van De Leeuw van Vlaanderen.