BE.LAND: expo over 65 jaar gastvrij vluchtelingenonthaal

65 jaar onthaal van vluchtelingen door het middenveld in Vlaanderen en Brussel

Vluchten is een verhaal van alle tijden. Maar ook gastvrijheid tegenover vluchtelingen heeft in België een lange traditie. Vanaf Erfgoeddag (23 april) neemt ons project BE.LAND je mee in een onderbelicht stukje Vlaamse en Brusselse geschiedenis.

Verschillende generaties vluchtelingen vertellen je hoe ze hun aankomst in België beleefden. En je ontdekt er hoe we gastvrijheid de voorbije 65 jaar hebben ingevuld. Tot en met 1 mei bezoek je ons project in het BELvue Museum in Brussel. Daarnaast reist onze tentoonstelling naar allerlei steden en gemeenten.

Vluchtelingenwerk dook in de archieven van middenveldorganisaties, groef in het geheugen van opvanginstanties en vroeg aan vluchtelingen hoe zij hun onthaal beleefden. Het resultaat is een hoopgevend en verrassend verslag over vluchtelingenonthaal in Vlaanderen en Brussel tijdens de voorbije 65 jaar.

'Voor ons vertrek naar België kregen we in het vluchtelingenkamp een kostuum aangemeten. Het was een heel net kostuum, met een paar schoenen en een hemd erbij.'
(Lajos Molnár)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Getuigenissen vanuit alle werelddelen

Tussen 1951 en nu werden wereldwijd miljoenen mensen gedwongen om hun thuisland te ontvluchten. België reageerde geregeld op noodsituaties en crisissen door duizenden vluchtelingen opvang aan te bieden. Zij werden onthaald door allerlei middenveldorganisaties en vrijwilligers.

BE.LAND bundelt de getuigenissen van onder andere Hongaren, Chilenen, Somaliërs, Irakezen en Vietnamezen. Zo ontstaat een rijkgeschakeerd overzicht van ons vluchtelingenonthaal. De rode draad? De vanzelfsprekendheid waarmee we een plaats vonden voor vele duizenden nieuwkomers. En de vindingrijke manier waarop onze ouders en grootouders hielpen waar ze konden.

'We konden gratis in een huis in Mechelen wonen. Toen we er binnenkwamen, bleken de keukenkasten vol eten te zitten. En in elke slaapkamer lag er kledij klaar in onze maten!'
(Karoly Makay)

Bezoek BE.LAND: praktische info

Het project is gratis voor iedereen en voor het eerst te bezichtigen op Erfgoeddag (23 april 2017). Ze gaat van start in het BELvue Museum, verhuist daarna naar Muntpunt en vertrekt ten slotte op rondreis door Vlaanderen en Brussel.

Hieronder vind je de data en locaties waarop je de tentoonstelling kunt bezoeken:

  • 23 april t.e.m. 1 mei: BELvue Museum (Bekijk het volledige programma)
  • 3 mei t.e.m. 17 mei: Muntpunt
  • vanaf 20 juni: rondreis door Vlaanderen en Brussel (meer info volgt)

http://www.belvue.be/nl/activities/activite/beland

Info voor de pers

Voor interviews met de woordvoerder van Vluchtelingenwerk Vlaanderen of meer info over de expo, neem contact op met de persmedewerker: Eef Heylighen (0473 88 65 97) en eef@vluchtelingenwerk.be.

Partners

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren