Blog dimitri

Medewerker Pers, Communicatie en Sociale Media bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Tijdelijk is een voorstelling gemaakt en gespeeld door negen Syrische jongeren onder leiding van de Iraakse regisseur Mokhallad Rasem. De voorstelling ging een jaar geleden in première. 

Ondertussen hebben ze een boekje gepubliceerd met alle teksten, gedichten, .. die ontstaan zijn tijdens het creatieproces van Tijdelijk. Alle teksten werden geschreven door de deelnemers. Het boekje is... klik om verder te gaan »

‘Ik ben altijd positief ingesteld en wil tussen de mensen werken. Iedereen blij maken, is mijn doel. Als psychologe wil ik mensen helpen.’

Ruket (49 jaar) vluchtte in 2010 om politieke redenen van Rusland naar België. In haar thuisland haalde ze een universitair diploma in de kinderpsychologie en geschiedenis. Ze werkte er 21 jaar lang als leerkracht. Hier ondervindt ze problemen om een... klik om verder te gaan »

Twee jaar geleden kwam Farouk (48 jaar) met zijn vrouw en twee kinderen in België aan. Hij was op de vlucht voor de oorlog in Syrië. Hij kwam uit Darayya, een stad vlakbij Damascus. Na zijn asielprocedure in ons land te doorlopen, ging hij op zoek naar werk. Zijn zoektocht verloopt moeizaam. Farouk beheerst de Nederlandse taal onvoldoende, maar jobcoach Inke ondersteunt hem en zorgt dat hij de... klik om verder te gaan »

Veel kinderen migreren zonder hun ouders naar België. Dit boek zoekt constructief mee naar een adequate bescherming van de rechten van deze kinderen; een regelgevend kader dat ‘niet-begeleide minderjarige vreemdelingen’ op de eerste plaats als kinderen beschouwt. Vertrekkend vanuit het kind of de jongere zelf, kijkt het boek naar boven met de vraag: ‘welke juridische regels zijn op hem of haar... klik om verder te gaan »

Vorige week vrijdag bezocht Vluchtelingenwerk Vlaanderen samen met de VDAB en jobcoach Inke onze collega’s van VluchtelingenWerk Nederland. De bedoeling was om tijdens een werkbezoek ideeën en inspiratie uit te wisselen omtrent tewerkstelling en vluchtelingen. 'Het was een mooie kans om onze expertise over de integratie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt uit te wisselen,' legt Aarnout,... klik om verder te gaan »

In het boek ‘Kouamé, gevlucht uit de hel’, vertelt een jonge vluchteling zelf zijn aangrijpend verhaal. Hij zag zijn ouders voor zijn ogen vermoord worden. Uit angst dat de moordenaars zouden terugkomen om ook hem te vermoorden, ontvluchtte hij zijn land. Hij deed er drie jaar over om in Frankrijk te geraken, waar hij nu een nieuw leven opbouwt. Acht Afrikaanse landen doorkruiste hij om de... klik om verder te gaan »

Van links naar rechts op de foto: Wendy (OZ), Fatima en Anne-Marie (jobcoach)

Fatima kwam twee jaar geleden van Marokko naar België. Onder begeleiding van jobcoach Anne-Marie en met heel veel goesting en motivatie zocht en vond Fatima een job als huishoudhulp bij het OZ (onafhankelijk ziekenfonds) in Gent.

‘Ik leer mijn Nederlands als ik bij klanten aan het poetsen ben én ik verdien geld! Mijn Belgische man was een beetje ongerustdat ik zou werken. Hij dacht dat... klik om verder te gaan »

Dinsdag 27 november was Project AZO! op bezoek bij De Ideale Wereld! Verschillende ondernemende vluchtelingen waren er op kijkstage. In hun thuisland waren deze vluchtelingen actief in de media als regisseur of cameraman.

Zij konden achter de schermen meekijken. Hoe worden mediazaken hier in België georganiseerd? Hoe verloopt de planning en wat komt er allemaal bij kijken? Het was een... klik om verder te gaan »

In 2012 vluchtte Mamdouh Zinou alleen van Syrië naar Griekenland. Van daaruit ging hij rechtstreeks naar België. Zijn familie kwam later naar ons land. Na enkele jaren besloot hij zijn eigen zaak te starten. Op 15 juni 2018 opende hij zijn eethuisje ‘KING2’ in Gent waar hij Syrische en Libanese specialiteiten aanbiedt. Hij kreeg informatie en adviezen via Project AZO!

Wat moet je doen om... klik om verder te gaan »

In 2015 vluchtte Mahmoud Yasen met de boot uit Syrië naar België. Vandaag heeft hij al bijna een jaar lang zijn eigen voedingswinkel in Gent. Hij kreeg informatie en adviezen via Project AZO! dat vluchtelingen begeleidt naar ondernemerschap.

Wat moet je doen om ondernemer te worden, wat zijn de opportuniteiten en de valkuilen en waar kan je terecht kan voor verdere begeleiding? Als... klik om verder te gaan »

Renzo en Abdurrahman Tarhouni

Twee jaar geleden vluchtte Abdurrahman Tarhouni uit Libië naar België. Meer dan veertien maanden moest hij wachten op zijn erkenning. Hij verbleef er in een opvangcentrum midden in een bos in de Ardennen vlak bij de grens met het Groothertogdom Luxemburg. Er waren weinig mensen. Er was niets te doen, geen mogelijkheden om te studeren of te werken. ‘Het was er verschrikkelijk saai’, zegt... klik om verder te gaan »

Abdallah Allawad vluchtte samen met zijn vrouw uit Syrië naar België. Hij besloot samen met haar een eigen zaak op te richten en kreeg daarbij hulp van het project AZO! dat vluchtelingen begeleidt naar ondernemerschap.

Onlangs opende hun supermarkt, die ligt in de Maastrichterstraat 88 in Tongeren, dé winkelstraat to be! Ze bieden zowel Syrische als Russische producten aan. Buiten droge... klik om verder te gaan »

copyright Jan Smets

Rik Wesemael is de man achter de route van de derde Refugee Walk in Mechelen. Wandelliefhebber dekt de lading niet meer, voor een dodentocht meer of minder draait Rik zijn hand niet meer om. Als voorzitter van Wandelclub Opsinjoorke Mechelen vzw zet hij zijn schouders onder verschillende betekenisvolle initiatieven. 

Hoe heb je het parcours voor de Refugee Walk bedacht?

Een mens... klik om verder te gaan »

jay jay_RW18

Jay-Jay, artiestennaam voor Majd hanon, is een danser met een boodschap. Na zijn vlucht uit Syrië 2 jaar geleden woont hij nu in Lubbeek met zijn familie, studeert hij sporthumaniora en charmeerde hij Vlaanderen dit voorjaar met zijn passage in Belgium’s Got Talent. Op 30 september wandelt hij mee met de Refugee Walk. “Om mensen een beter beeld te geven van wat vluchten betekent.”

... klik om verder te gaan »

Je bent leerkracht Engels in Syrië maar moet met je drie kleine kinderen uit je thuisland vluchtten door de oorlog. Via een omweg vlucht je via Turkije en Griekenland naar België. Oost-Vlaanderen om precies te zijn. Omdat je hier zeer moeilijk werk vindt, besluit je dan een eigen zaak te starten in het hartje van Zottegem. Haar naam is Maha Alajati. ‘Het leven was hier in het begin zeer hard.... klik om verder te gaan »

'Inlanders en nieuwkomers krijgen er de kans om een nieuwe start te maken. De verhalen gaan ook over mensen die in de Kringloopwinkel werken zoals nieuwkomers uit Irak, Somalië, Syrië en Afghanistan.'

'Kruimels, Op zoek naar een toekomst', het boek dat Rino Feys schreef over de dagelijkse gang van zaken in een kringloopwinkel in de regio Zuid West-Vlaanderen waar hij werkt, is nu... klik om verder te gaan »

Verschillende cursisten-vluchtelingen haalden onlangs hun attest bedrijfsbeheer. De allerlaatste vluchtelingen van het project AZO! studeerden af met een attest bedrijfsbeheer. Sommige van hen willen namelijk een eigen zaak beginnen maar daarvoor moeten ze eerst bedrijfsbeheer behalen nog tot eind augustus 2018. Vanaf 1 september 2018 is niet langer een attest bedrijfsbeheer nodig.

Via... klik om verder te gaan »

Ik hang aan de telefoon met de Syrische vluchteling Abdulazez Dukhan (19) voor een interview. Een paar uur na ons gesprek zal hij het vliegtuig nemen naar Griekenland voor zijn fotoproject ‘Through refugee eyes’. Zelf vluchtte hij met zijn gezin van Syrië naar Griekenland. Eerst via een tussenstop in Turkije. De omstandigheden in de vluchtelingenkampen waren er miserabel, maar hij leerde er... klik om verder te gaan »

In onze wereld zijn 22,5 miljoen mensen op de vlucht: mensen die alles wat hun bekend en lief is hebben achtergelaten omdat oorlog, honger, hun politieke of culturele achtergrond, hun seksuele geaardheid of iets anders hun bestaan bedreigde. Deze mensen hebben een plek nodig: een plek waar ze veilig zijn, waar ze welkom zijn en waar ze iets van een nieuw bestaan kunnen proberen op te bouwen.... klik om verder te gaan »

Samer (26 jaar) opende twee maanden geleden zijn kapperszaak dicht bij het treinstation in Sint-Truiden. Hij vluchtte enkele jaren geleden uit Irak naar België. Toen hij erkend werd als vluchteling ging hij op zoek naar werk. Omdat hij in zijn thuisland al heel wat ervaring had als kapper, besloot hij met de hulp van het project AZO! een eigen onderneming te starten.

‘Drie jaar geleden... klik om verder te gaan »

‘In België was het moeilijk om aan werk te geraken. Ik besloot dan maar mijn eigen zaak op te richten.’ Hasmik zit te werken in haar naaiatelier wanneer ik binnenkom. Ze vertelt me haar hele verhaal. Altijd met de glimlach. Deze goedlachse Armeense dame vluchtte zes jaar geleden uit Rusland naar België. Ze had een master in de economie, zocht hier vruchteloos naar werk en besloot dan maar... klik om verder te gaan »

‘Op een heel creatieve brengen wij samen met vluchtelingen hun talenten en passies in kaart tijdens vijf sessies. Deze talenten vertalen we naar concrete projecten of het opstarten van een eigen onderneming.’

Aan het woord is Anna Kint van !DROPS. Dat is een sociaal innovatiebureau dat oplossingen zoekt voor alle mogelijke veranderingen in onze samenleving. Samen met Vluchtelingenwerk... klik om verder te gaan »

Oscar Guti (links op de foto) in gesprek met Dries Lybaert community manager bij Kavka

Oscar Guti (33) is een ervaren ondernemer. In zijn geboorteland El Salvador richtte hij drie verschillende bedrijven op. Kort nadat Oscar naar België vluchtte, begon hij ook hier voor zichzelf. 'Ik wil de markt veroveren met een nieuwe vorm van marketing.'

Vastberaden stapt Oscar Guti het kantoor van BAAS binnen aan de Antwerpse Oudaan. Hij heeft een afspraak met community manager Dries... klik om verder te gaan »

Werk is een belangrijke sleutel voor de maatschappelijke inclusie van vluchtelingen. Werk bezorgt een vluchteling niet alleen een inkomen, maar ook een identiteit en mogelijkheden voor verdere ontplooiing. Afgelopen woensdag vond een evenement plaats van het initiatief Refu Interim, dat hier op inspeelt. Vier jobcoaches van Vluchtelingenwerk Vlaanderen waren aanwezig.

Refu Interim... klik om verder te gaan »

Veertien vluchtelingen haalden onlangs hun attest bedrijfsbeheer. De allereerste vluchtelingen van het project AZO! studeerden af met een attest bedrijfsbeheer. Sommige vluchtelingen willen namelijk een eigen zaak beginnen maar daarvoor moeten ze eerst bedrijfsbeheer behalen. Via het project AZO! krijgen zij ondersteuning. Want het project AZO! organiseert o.a. infomomenten wat je moet doen om... klik om verder te gaan »

Biniam kwam hier 3,5 jaar geleden alleen aan als vluchteling uit Eritrea. Hij was toen bijna 16 jaar. Intussen kwam de procedure gezinshereniging tot een goed einde zodat zijn ouders en zijn twee kleine broertjes ook in België zijn. Hij woont in Rupelmonde en gaat naar school in Deeltijds Onderwijs in Antwerpen. Hij wilde altijd iets met rap doen. Jammer genoeg zijn niet altijd de financiële... klik om verder te gaan »

Van links naar rechts op de foto: Aarnout (Vluchtelingenwerk Vlaanderen), Lens (microStart), Liesbeth (Starterslabo) en Hassan (microStart)

Sommige vluchtelingen willen een eigen zaak beginnen in België, hun eigen baas zijn en verantwoordelijk zijn voor hun eigen inkomen. Ze dromen ervan, maar enkelen zetten de stap. Om ondernemer te worden in ons land, zijn er opportuniteiten maar ook veel valkuilen. Het project AZO! organiseert regelmatig infomomenten om vluchtelingen te helpen om hun droom waar te maken.

Muhsen en Muataz... klik om verder te gaan »

Kan een asielzoeker die al lange tijd in een groot, collectief centrum verblijft een andere, meer individuele, opvangplaats krijgen?

Volgens de opvangwet kunnen asielzoekers die al zes maanden in een collectief centrum hebben gewoond, vragen om naar een individuele opvangplaats te verhuizen. Zo een individuele opvangplaats kan een huis, studio of appartement zijn en wordt beheerd door... klik om verder te gaan »

Vandaag zetten we opnieuw een collega in de kijker. We interviewen een medewerker en vragen naar zijn of haar verhaal bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Ann Vermeulen komt uit het middelbaar onderwijs en is sinds enkele maanden onze tijdelijke medewerker onderwijs. 'Het zou fantastisch zijn als er meer scholen aandacht zouden besteden aan onze campagnes en dat we leerlingen en leraars warm... klik om verder te gaan »

Vandaag fietst Johan Museeuw 24u op de rollen voor ons

Fietsen in het spoor van drievoudig Rondewinnaar Johan Museeuw tijdens de Warmste Week. De 'Leeuw van Vlaanderen' nam mij gisteren mee op een tocht langs de mooiste plekjes van de Vlaamse Ardennen. Onderweg dokkerden we over de mythische kasseikopjes van o.a. de Oude Kwaremont en de Paterberg. Vandaag zal Museeuw 24 uur fietsen op de rollen tijdens de Warmste Week voor Vluchtelingenwerk. 

... klik om verder te gaan »
Iris (links op de foto) in een gesprek met collega Maya

Vandaag zetten we opnieuw een collega in de kijker. We interviewen een medewerker en vragen naar zijn of haar verhaal bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Iris de Caluwé heeft een eigen bedrijf én is onze tijdelijke HR Manager. Ze werkt nog tot het einde van het jaar en helpt onze organisatie met personeelswerk. ‘Het is fantastisch hoe deze ploeg in deze barre omstandigheden zo constructief... klik om verder te gaan »

‘Vluchten is geen keuze. Je wordt ertoe gedwongen.’ In het boek 'Nooit meer bang zijn' vertelt Yazan Azmi zijn verhaal. Hij schetst niet alleen het tragische verloop van zijn vlucht uit Syrië, maar biedt je ook een blik in het doodgewone leven dat hij leidde als jongere in Aleppo. Tot een autobom explodeert vlak bij het huis van de familie en Yazan een tijdje verlamd geraakt. Sindsdien is... klik om verder te gaan »

Geert (links op de foto) in gesprek met een vrijwilliger aan het Startpunt

Vandaag zetten we opnieuw een collega in de kijker. We interviewen een medewerker en vragen naar zijn of haar verhaal bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Geert Bossaerts is onze nieuwe coördinator van het Startpunt. Ze werkte bijna heel haar leven in internationale samenwerking voor verschillende organisaties en kreeg in 2012 de eretitel ‘Vredesvrouw’ in de Belgische senaat. ‘Vrijwilligers zijn... klik om verder te gaan »

Lore (rechts op de foto naast haar collega Elhasbia)

Vandaag zetten we opnieuw een collega in de kijker. We interviewen een medewerker en vragen naar zijn of haar verhaal bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Lore Robeyns is onze projectmedewerker Integratie en werkt rond huisvesting voor erkende vluchtelingen. ‘Vluchtelingen ondervinden veel problemen in hun zoektocht naar een gepaste woning. Er is een warm aanbod van Belgisch pleeggezinnen die... klik om verder te gaan »

Carmen op prospectiewandeling in het nationaal park met Refugee Walk vrijwilligers op 5 juni

Vandaag zetten we opnieuw een collega in de kijker. We interviewen een medewerker en vragen naar zijn of haar verhaal bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Carmen Dupont coördineert onze Refugee Walk. ‘We willen dat de Refugee Walk iets speciaal wordt. Het is meer dan alleen maar stappen. Het gaat erom dat we mensen op een positieve manier samenbrengen en zo geld laten inzamelen voor mensen op de... klik om verder te gaan »

Vandaag zetten we opnieuw een collega in de kijker. We interviewen een medewerker en vragen naar zijn of haar verhaal bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Elhasbia Zayou is onze beleids- en projectmedewerker integratie. ‘Streven naar het goede en het beste voor iedereen. Daarvoor doe ik het. Dat vind ik zo boeiend aan mijn werk.’

Hoe lang werk je al bij Vluchtelingenwerk... klik om verder te gaan »

Vandaag zetten we opnieuw een collega in de kijker. We interviewen een medewerker en vragen naar zijn of haar verhaal bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Maaike Vanderbruggen is onze projectmedewerker detentie en coördineert de Transitgroep. “Louter omwille van migratieredenen worden mensen vastgehouden. Dat heeft een enorme impact op hun leven.”

 

Hoe lang werk je al bij... klik om verder te gaan »

Wat gebeurt er met het recht van opvang bij de ontvangst van een bijlage 26quater in het kader van de Dublinregulering?

Als een asielzoeker een bijlage 26quater ontvangt, dan heeft DVZ beslist dat België, volgens de Dublinverordening, niet verantwoordelijk is voor de behandeling van deze aanvraag. De asielzoeker wordt doorverwezen naar het land die de asielaanvraag moet onderzoeken. Vijf... klik om verder te gaan »

Vandaag zetten we opnieuw een collega in de kijker. We interviewen een medewerker en vragen naar zijn of haar verhaal bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Petra Baeyens is juriste en medewerker van het project ‘Refugee Support Line’. Ze heeft een passie voor mensenrechten en rechtvaardigheid.

Hoe ben je bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen terecht gekomen?

Petra: “Begin vorig... klik om verder te gaan »

Wanneer mag een asielzoeker een tweede en volgende asielaanvraag indienen? Wanneer beslist het CGVS tot in overwegingname en welke voorwaarden worden daarbij gehanteerd ?

Een asielzoeker kan een nieuwe asielaanvraag indienen wanneer de vorige werd geweigerd. Dit heet een meervoudige asielaanvraag. Tijdens een versnelde procedure zal  het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en... klik om verder te gaan »

Vandaag zetten we opnieuw een ‘Collega in de kijker’. We interviewen een medewerker van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en vragen naar zijn of haar verhaal. Joris Verschueren is onze medewerker ‘Wereld in Beweging’ en ‘administratieve en financiële projectondersteuning’. Migratie en ontwikkeling zijn zijn stokpaardjes. “Als mensen enkel vrijwillig zouden migreren, hadden we een betere wereld.”... klik om verder te gaan »

Saskia

Vandaag is het opnieuw tijd voor ‘Collega in de kijker’. We interviewen dan een medewerker van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en vragen naar zijn of haar verhaal. Dit keer is Saskia De Jonghe aan de beurt. Zij is de coördinator opvang voor asielzoekers. ‘Wij zijn nog altijd een organisatie waar ik mijn hart en ziel in kan leggen.’

Saskia: Ik ben in de zomer van 2010 bij Vluchtelingenwerk... klik om verder te gaan »

Vandaag is het opnieuw tijd voor ‘Collega in de kijker’. We interviewen dan een medewerker van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en vragen naar zijn of haar verhaal. Kristien is dit keer aan de beurt. Zij is onze medewerker campagne en beweging. ‘Het mensenrechtendebat en het vluchtelingenthema blijven mijn grote passies. Zij zijn mijn belangrijkste drive om ervoor te gaan.’

Kristien: Ik ben... klik om verder te gaan »

Vandaag is het opnieuw tijd voor ‘Collega in de kijker’. We interviewen dan een medewerker van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en vragen naar zijn of haar verhaal. Gudrun is dit keer aan de beurt. Zij is onze medewerker boekhouding, financiën en evenementen. Ze werkt graag met cijfers en krijgt ook een boost bij het organiseren van evenementen. ‘Ook al is die combinatie soms schizofreen. Ze werkt... klik om verder te gaan »

Vandaag is het opnieuw tijd voor ‘Collega in de kijker’. We interviewen dan een medewerker van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en vragen naar zijn of haar verhaal. Hanne is dit keer aan de beurt. Zij is de medewerker van ons Startpunt en begeleidt ook een groep gevluchte jongeren. ‘In ons Startpunt komen mensen van overal samen. Ze babbelen en helpen elkaar. Iedereen leert zo meer over de... klik om verder te gaan »

Naar aanleiding van Wereldgedichtendag publiceren wij een gedicht van Fatena Al-Ghorra. Als Palestijns meisje werd zij op haar zeventiende uitgehuwelijkt aan een man die ze verafschuwde. Na negen jaar scheidde ze en werd ze een bekende dichteres en televisiester, tot Hamas aan de macht kwamen haar met de dood bedreigde. Ze vluchtte uit Gaza en woont nu in Antwerpen. Meer info over haar kan je... klik om verder te gaan »

Claudia

Vandaag is het opnieuw tijd voor ‘Collega in de kijker’. We interviewen dan een medewerker van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en vragen naar zijn of haar verhaal. Claudia is aan de beurt. Deze Italiaanse mensenrechtenverdediger is onze beleidsmedewerker bescherming en vecht voor de rechten van asielzoekers en vluchtelingen. ‘Ik ben verontwaardigd over de manier waarop mensen die voor hun leven... klik om verder te gaan »

Vandaag is het opnieuw tijd voor ‘Collega in de kijker’. We interviewen dan een medewerker van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en vragen naar zijn of haar verhaal. Lisa is aan de beurt. ‘Een nieuwe opvangcrisis in België is mogelijk,’ aldus de juriste van onze dienst Opvang.

Lisa: Mijn toekomstbeeld over de Belgische asielopvang is vrij somber. Opvang wordt zelden als heel belangrijk... klik om verder te gaan »

Francis

Vandaag is het opnieuw tijd voor ‘Collega in de kijker’. We interviewen dan een medewerker van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en vragen naar zijn of haar verhaal. Francis is aan de beurt. Grafische vormgeving is zijn passie, fondsenwerving zijn nieuwste uitdaging.

 

Francis: Ik ben Francis, medewerker webcommunicatie, informatieverspreiding en fondsenwerving. Om het in simpele taal... klik om verder te gaan »

Sahim Omar Kalifa

E-fugee praat deze maand met Sahim Omar Kalifa.  Een gevluchte regisseur uit Koerdistan. Sahim kent als regisseur een mooi parcours.  Zijn films halen de ene prijs na de andere binnen. Op internationale  filmfestivals is hij geen onbekende. Of hoe een jongetje dat opgroeide tijdens  de Iran-Irak oorlog, in België een gevierde regisseur werd.

Proficiat, je kortfilm Bagdhad Messi won net ... klik om verder te gaan »

Mélodie

Vandaag is het opnieuw tijd voor onze maandelijkse rubriek ‘Collega in de kijker’. Elke maand interviewen we een medewerker van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en vragen naar zijn of haar verhaal. Mélodie is aan de beurt. Deze onlangs afgestudeerde jonge dame is onze campagnemedewerker van Gastvrije Gemeente en plant volgend jaar een grote reis door Latijns-Amerika.  

 

Mélodie: Ik... klik om verder te gaan »

Vandaag starten we met onze nieuwe maandelijkse rubriek ‘Collega in de Kijker’. Elke maand interviewen we een medewerker van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en vragen naar zijn of haar verhaal. Maria mag de spits afbijten. Deze vrolijke en ravissante dame is administratief medewerker en ontvangt o.a. bezoekers aan ons onthaal. Haar werk is niet meteen direct zichtbaar voor het grote publiek, maar... klik om verder te gaan »

Dienst Vreemdelingenzaken te Brussel

Je bent een vluchteling. Je hebt net de Middellandse Zee overgestoken in een gammel bootje. Mensensmokkelaars droppen je in de Noordwijk in Brussel. Je hebt totaal geen idee waar je bent of waar je naartoe moet. Zonder geld in je zakken en zonder enige kennis van Nederlands of Frans, sta je daar verweesd en alleen. Wat nu? Vluchtelingenwerk Vlaanderen volgde de route die asielzoekers afleggen... klik om verder te gaan »

vrijwilligers in het Soeppunt (foto Pieter-Jan De Pue)

Een asielzoeker, wat moet ik mij daar in hemelsnaam bij voorstellen? Dagelijks vang ik van hen wel iets op tijdens radionieuws of lees ik een tragisch vluchtelingenverhaal in de krant. Ik heb ze wel ook al eens gezien, op de televisie natuurlijk. Maar een gesprek met een asielzoeker of gewoon een mens op de vlucht zien met mijn eigen ogen? ‘Dan moet je maar eens meegaan naar ons Soeppunt, en... klik om verder te gaan »